مهــــــــــدی خلیــــــــــــــلی

مهــــــــــدی خلیــــــــــــــلی

صادرات | بازاریابی بین المللی | فروش
مهــــــــــدی خلیــــــــــــــلی

مهــــــــــدی خلیــــــــــــــلی

صادرات | بازاریابی بین المللی | فروش

تیم صادرات در بازیهای دهکده جهانی

 

 تیم صادرات در  بازیهای دهکده جهانی

نویسنده : مهدی خلیلی

مشاور کسب و کار و صادرات

dayabusiness.co@gmail.com

 

مقدمه :

با ورود به عصر ارتباط الکترونیک و مطرح شدن واژه " دهکده جهانی " فاصله اطلاعاتی انسانها در جغرافیای های مختلف بهمدیگر بسیار نزدیک شدند و شاید از لحاظ زمانی به دقیقه و یا کمتر از آن رسیده باشد.

 در همین حال رفتار کشورها در سیستم بین‌المللی معاصر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به این معنا که رفتار هر کشور به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر کشورهای دیگر تاثیر می‌گذارد. و شاید اینگونه هم بتوان مطرح کرد که این تغییر بر رفتار بخشهایی همانند صنعت و بانک و .. نیز تاثیر گذار و تاثیر پذیر باشد .

کشورها نسبت به رفتارهای یکدیگر حساسیت خاصی دارند و همواره رفتار یک کشور با عکس‌العمل و واکنش کشور یا کشورهای دیگر رو‌به‌رو است. این حساسیت اشاره ضمنی به آسیب‌پذیری نیز دارد. با عنایت  به این دو مفهوم دولت‌ها ،  صنایع و بانکها و سایر بخشها به هنگام تدوین سیاست‌ها و خط‌مشی‌های خود باید بازی  کشورهای دیگر را در نظر گرفته و منافع ملی  خود را در چارچوب لحاظ منافع ملی دیگران نیز ، بنگرند.1

تیم صادرات ایران  حاصل چهار عضو اصلی  ملت ، دولت ، صنعت و بانکها می باشد که هم افزایی اعضا می تواند  در بازار دهکده جهانی  جایگاه موثری از فرآیند صادرات را  برای منافع عمومی ملی  حاصل گرداند. پیوستگی و درهم آمیختگی چهار عضو مطرح شده آنچنان است که می تواند صادرات را از یک فعالیت از روی ناچاری و روز گذر و لحظه ای به یک فرآیند مداوم ، مستمر و رو به رشد و نتیجه گرا تبدیل نماید .

با این حال مردم بعنوان یکی از اعضاء این  تیم می تواند بعنوان منعکس کننده سطح ایرادات کیفی محصولات تولیدات داخلی بوده و یا بازر کردن محصولاتی که از  شاخص کیفی مناسبی تری  برخوردار هستند ،  باشند .

انعکاس رویه های مثبت و منفی  هر محصول و خدمت و نام تجاری  از حیث بسته بندی مناسب ، طراحی خلاقانه ، رعایت حقوق مصرف کنندگان و رفتار عاملیت های فروش شرکتها و رعایت شرایط کیفی و سلامتی محصولات و مشخصات نوشتاری و چاپی بر روی محصولات و نحوه توزیع و ..  به خود تولید کنندگان و پی گیری و انعکاس آن و اطلاع رسانی به یکدیگر می تواند خطاب به تولید کنندگان باشد که در حفظ و ارتقاء شرایط مناسب تولیدی محصولاتشان تلاش بیشتر نمایند که معلول آن می تواند:

1-      کمک به ایجاد ،  بهبود و ارتقاء سطح رفتارهای تشکیلاتی و حرفه ای تر  صنایع

2-      ورود نیروهای متخصص ، خلاق و با علم و تجربه در شاخه های مختلف تولید و توزیع یک تولید و خدمت  

3-     و از اجبار در اظهار نظر های سطحی و بدون دقت برخی از صاحبان صنایع و هدر رفت منابع جلوگیری بعمل آورد

همچنین در شرایطی که ما به دهکده جهانی ورود می یابیم نیاز به یادگیری مهارتهای ارتباطی و کاری،  سوای از تخصص اخذ شده از دانشگاهها نیز خواهیم داشت.  

دولت بعنوان عضو دیگر این تیم  می تواند:

-         شرایط نظارتی را همراه با ارائه کارگاههای آموزشی بهبود دهنده برای صنایع نوظهور و متوسط ایجاد نماید و

-        ارزیابی و تشویق شرکتهای ایرانی که  شاخصه های مناسب برای فعالیت در بازارهای رقابتی خارج از کشور را  برخودار می باشند را ارائه نماید.

-        ارائه یارانه هایی حمایتی به صادر کنندگان همانند هزینه ارسال محصولات به مقصد در یک مدت خاص

-        درگیر شدن و ورود  وزارتخانه های مرتبط با صادرات و بازار بین الملل در مواقعی که در کشور هدف موانعی برای صادر کنندگان ایرانی ایجاد می نمایند.

-        ایجاد  بدنه کارشناسی متخصص : استفاده از نیروهای کارآزموده و حرفه ای فعال در تجارت و مستقر در سفارتخانه های ایران در کشورهای دیگر به منظور تهیه یک طرح کسب و کار کامل برای هر یک از صنایع و شناسایی کانالهای توزیع و خریداران اصلی و معرفی تولیدکنندگان قابل ایرانی به بازارهدف ، با هدف تسریع و  عملیاتی کردن  یک گردش تجاری مفید مابین بخشهای خصوصی کشورها  و کاهش هزینه های بازاریابی برای عمده بخش خصوصی شرکتهای  ایرانی.

-        پی گیری جدی در عضویت ایران در WTO

-        ایجاد و پی گیری مصوبات  همکاریهای منطقه ای در تسهیل  مناسبات تجاری و مالی بالاخص با رویکرد حمایت از صنایع متوسط و دانش بنیان

-        توان استفاده از ظرفیتهای سازمانها و نهادهای قاره ای  و عضویت موثر و دربرگیرنده منافع ملی

-        نداشتن عزم سفارتخانه های ایران در کشورهای هدف  برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی و سیاسی کشورهای هدف

-        جلوگیری از فعالیتهای جزیره ای دستگاههای متولی سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی در کشورهای هدف  و ایجاد انسجام راهبردی

-        فعال سازی و تقویت بخش تجارت در کمیسیون صنعت ، معدن و تجارت مجلس شورای اسلامی

-        استفاده از فعالان بخش خصوصی در تشکل ها و سندیکا و .... بجای بخش نیروی بازنشستگان دولتی

صنعت نیز به عنوان عضو دیگری از این تیم  باید بیاموزد که بازی صادرات یک فرآیند زمانبر  است چرا که بازار دیگر صرفاً در حوزه جغرافیای ما نمی باشد و بایستی از قوانین کشور هدف نیز تبعیت نمود  و همچنین  قواعد بازار بین الملل همانند بازار خوگرفته  داخل نخواهد بود  و فضای بین المللی همانند جام جهانی فوتبال است  که بزرگان فوتبال در آن عرصه ورود می یابند .  بهتر است بدانیم که تا ابد بازار داخل سهم  ما هم باقی نمی ماند چرا که دنیا به مثابه یک دهکده جهانی منظور شده و سطح ارتباطات و استفاده همزمان از تولیدات کشورهای دیگر در جغرافیای ما هم بدون درنگ اتفاق می افتد و مصرف کنندگان داخلی براحتی از تغییرات بوجود آمده در نقاط دیگر دنیا هم مطلع و مستفید می گردند و محصول و فعالیت شما را بطور مستمر در مقایسه با دیگران قرار می دهند .

 شاید یادآوری  نظریه داروین برای صنعت گر ایرانی مناسب باشد که می گوید "ماندگاری در انعطاف است نه در صرف قدرت "؛ بهمین منظور ، ضرورت رعایت تکنیکها و تاکتیکهای بازاریابی بین الملل در دهکده جهانی و استفاده از بازیهای راهبردی پیش از تاکتیک ها  شرط لازمه این ماندگاری می تواند باشد. از دیگر بازوهای الزامی جهت ورود به عرصه بین الملل دهکده جهانی برخورداری از سرمایه انسانی و فاصله گرفتن از  اجبار در پیاده سازی  باورها و تجارب  دارای بازخورد  متوسط خواهد بود .  

در آخر بانک ها را منظور می نمائیم که محتاط ترین رفتارهای تجاری و مالی از آن این  بخش است ؛  که تاکنون نقش موثری در حمایت فرآیند صادرات از خود نشان نداده اند . این در صورتی است که پیشنهاد می گردد تا بانکها از رویه سنتی و تکراری سعی در ایجاد حتمی یک شعبه در کشورهای دیگر فاصله گرفته که عموما هم برای آنها توجیح پذیر نخواهد بود  و تشویق به حضور و ایجاد شعب بانکهای مطرح دنیا در کشور خودمان نمایند و یا اینکه راهکارهایی همانند تهاتر در شرایط تحریم برای صنعت ایجاد نمایند  تا  تولید کننده ایرانی از گردش مالی و تجاری خود نیز مرتفع گردد.

منبع :

1-      جنگ و صلح اقتصادی در دهکده جهانی شیدا نعمت الهی دنیای اقتصاد شماره 2818 

daya_business@

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.